Temps: 3 hores
Dificultat: Baixa
Distància: 9 km
Color Blau cel

40 minuts: de la Plaça de la Sardana a Mas Roig

Partim des de la Plaça de la Sardana, a l’esquerra el C/ Nou, un dels carrers del poble que encara conserva les vistes al mar. Passem per la font, un racó concorregut per a xerrar i prendre la fresca. Arribem a la primera rotonda de l’avinguda Sant Jordi, la porta d’entrada al nucli del poble; passem pel C/ Tarragonès fins arribar al pont de l’autopista. Només creuar-la, girem a l’esquerra pel camí de Sant Salvador.

Caminem paral·lels a l’autopista. Durant un bon tros de camí, a la dreta, anirem veient tota mena d’arbres, des d’una una finca amb múltiples fruiters fins un camp d’oliveres. Veiem un molí de vent groc i passem per una granja de pollastres amb cavalls, el magatzem municipal, una casa abandonada a mig fer i algunes zones cremades que comencen a brotar.

Sense deixar el camí asfaltat, arribem a la urbanització de Mas Roig. Hi entrem pel C/ Torredembarra i creuem la Nacional 340 pel túnel subterrani, entrant a Berà.

20 minuts: de Mas Roig al Roc de Sant Gaietà

Ens dirigim cap al mar pel C/ Ponferrada. A l’esquerra veiem un àrea comunal plena d’arbres i plantes distribuïts en diverses zones; travessem el C/ Reina Fabiola i enfilem l’avinguda de Bonastre i arribem a la Plaça del Cantàbric, adornada per uns curiosos arbres amb exòtiques flors que es coneixen amb el nom de "pelucos". Allí es troba l’església de Sant Llorenç. Creuem la via del tren pel pas subterrani; arribem a la tranquil·la Plaça del Mediterrani, prop del mar. Girem a la dreta per a internar-nos en els jardins del Roc de Sant Gaietà on trobem El Cupot, una pintoresca roca foradada per la qual penetra l’aigua especialment en dies de mar brava. Dins el Roc també podem visitar el Centre Cívic “La Roca Foradada” on podem veure el museu de la Radio Luis del Olmo (exposició permanent de ràdios donades pel Sr. Lluís del Olmo).

40 minuts: del Roc de Sant Gaietà a l'Ermita de Berà

Sortim del Roc i prenem el passeig marítim, el camí de Ronda, que uneix el Roc amb l’ermita de Berà. Veiem la petita platja dels Capellans i la Roca Plana, fins a arribar a les escales que condueixen a l’ermita de la Verge de Berà que va ser objecte d’una apassionada defensa popular quan els gestors de la residència volien convertir-la en centre de culte privat. Cada dilluns de pasqua es celebra un aplec de sardanes amb un dinar de germanor a la qual acudeix una gran quantitat de veïns. L’ermita, per la seva situació i el seu entorn, és un lloc que, per si sola, mereix una visita.

20 minuts: de l'Ermita de Berà a l'Arc de Berà

Sortim de l’ermita de Berà i ens dirigim al carrer del mateix nom després de passar per sota de les vies del tren, girem a la dreta, caminem paral·lels a les vies en un carrer de pujada. Seguim pel C/ Mallorca, a l’esquerra, i baixem fins arribar a la Plaça d’ Espanya amb els seus característics pins. Al costat de la plaça, en una petita zona recreativa, podem admirar l’alzina centenària més antiga del terme municipal.

Des de l’alzina centenària, pel C/ Bèlgica i la nova Avinguda d'Europa, arribem a l'Arc de Berà, construït a la via Augusta, al segle I abans de Crist, en honor de l’emperador August i sota el mandat de Luci Licini Sura. Consta d'un sol arc i dues pilastres corínties a cada costat i té una alçada de 2,28 m. La seva estabilitat és una de les seves característiques més importants, abans era 1,5 m. més alt amb grans pedres situades a la part superior, que amb el temps van caure. Durant la guerra civil, el cap del Front Popular va intentar volar l'Arc per impedir l’avanç de l’exèrcit, però solament va obrir forats i afortunadament va seguir en peu. L’any 2001 fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

60 minuts: de l'Arc de Berà a la Plaça de la Sardana

Al costat de l'Arc hi trobem l’antiga masia de Can Piles, avui en ruïnes, però que gràcies a elles, pot endevinar-se l’esplendor que va tenir en la seva època. L’entrada de xiprers, encara impressiona quan hi passeges. Darrere de la casa es conserva una alzina centenària, els safareigs i una sínia. Sortim de la finca i ens internem al bosc; tornem a veure el molí de vent, ara més a prop. Després girem a l’esquerra per prendre el camí de Berà. Passem pel magatzem Virgili, seguint el camí asfaltat arribem de tornada al pont de l’autopista, a l’entrada de Roda i d’aquí, pel mateix camí, al punt de partida.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta