Josep M. Jvjol i Gibert

A l’Espai Jujol, ubicat dins el centre cívic de La Roca Foradada, el visitant pot trobar fotografies de les principals obres de Josep M. Jujol a Barcelona, a Sant Joan Despí, a diferents municipis del Camp de Tarragona o a Palma de Mallorca, a més de tots els treballs que va realitzar a Roda de Berà, a la capella de Mas Carreras i a l’església parroquial de Sant Bartomeu.

Es pot contemplar també una creu, dos canelobres i una sacra, elements decoratius provinents de la capella de Mas Carreras.

L’essència de Jujol es troba en els petits detalls de les seves obres. Tot i que el conjunt de l’obra és el que primer impacta, cal saber fixar-se en els detalls per trobar l’autèntic Jujol, atès que és en les petites coses on es defineixen els trets més íntims de l’artista i la seva personalitat d’home humil, senzill i planer.

La seva obra va aconseguir unir disciplines que tradicionalment van estar separades com és l’arquitectura, l’escultura o la pintura, esdevenint obres de caràcter total.

 

Josep M. Jujol i Gibert va néixer a Tarragona l’any 1879. Els que el van conèixer de ben a prop el defineixen com un home bo i humil, molt proper a la gent i sempre disposat a ajudar els més necessitats; amant de la seva família, generós, sensible i profundament religiós.

Aquests trets del seu caràcter es veuen reflectits en moltes de les seves obres. Jujol utilitzava materials senzills, sovint reciclats, amb acabats no ostentosos, i símbols cristians en molts detalls arquitectònics i decoratius. A més, va realitzar algunes obres de forma altruista.

 
 

La relació de Josep M. Jujol amb Roda de Berà

Jujol va arribar a Roda de Berà degut a la seva amistat amb Bonaventura Carreras i Pere Pascual, el matrimoni propietari de la finca Mas Carreras, que constava d’una antiga masia convertida en casa de camp i una capella adjacent.

L’artista va treballar a Roda de Berà en dues etapes diferents: entre els anys 1935 i 1936, al Mas Carreras i a l’església parroquial del municipi; i entre l’any 1941 i el 1948, de nou a la masia i a la capella de la finca.

 

Et podria interessar:

La petjada de Jujol a Roda de Berà


 

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta