Amb el lema “la millor acció és la prevenció”, el consistori vol conscienciar a la població que cada petita acció que duem a terme a casa és important per lluitar contra aquest insecte. 

Entre el 15 de maig i el 15 de setembre el consistori duu a terme un tractament amb l’aplicació de productes larvicides a la via pública.

L’Ajuntament de Roda de Berà ha posat avui en marxa la campanya de comunicació i prevenció del mosquit tigre, amb l’objectiu d’informar a la població i conscienciar a la ciutadania que la millor acció contra aquest insecte és la prevenció, evitant la posta d’ous eliminant tots els punts d’aigua on pugui reproduir-se.

Per aquest motiu el lema escollit per a la campanya ha estat “la millor acció és la prevenció”, tenint en compte que en el 85% dels casos el mosquit tigre prolifera en zones privades, degut a les restes d’aigua estancada en patis i jardins.

Per a la posta d’ous el mosquit tigre necessita masses d’aigua petites i estancades, com bidons, gerros, plats de testos o altres tipus de recipients. És per això que cal eliminar qualsevol punt on pugui quedar aigua estancada i impossibilitar el creixement de les larves. 

El mosquit tigre és actiu sobretot de dia i no vola més enllà de 400 metres del lloc de cria, motiu pel qual és molt probable quer si hi ha presència a la nostra llar el focus estigui molt a prop.

A més de la comunicació a la ciutadania a través de tots els seus mitjans i amb l’edició d’un díptic informatiu, l’Ajuntament duu a terme fins el 15 de setembre tractaments larvicides quinzenals a través d’una empresa autoritzada, als principals punts de risc del municipi. Els punts d’actuació a les sortides dels pluvials a les platges són, a la platja Llarga –carrers Aneto, Prat de la Riba, Vall d’Aran i caseta de socorrisme-, a la platja de la Pallisseta, i a la platja Costa Daurada –plaça Sant Jaume i carrer Mas Garbí-. Els punts d’actuació a les reixes es fan als carrers Anzina, Simone de Bouvoir, Mas Garbí i Salvador Dalí.

 

Com identificar el mosquit tigre

El mosquit tigre és un insecte petit, d’uns 2-10 mm, de color negre amb ratlles blanques a l’abdomen i a les potes posteriors. La femella és la que pica i sol fer vàries picadures alhora, molt doloroses i que persisteixen més dies que les del mosquit comú. Pot fins i tot travessar la roba.

Si pica cal rentar la zona afectada amb aigua i sabó i desinfectar-la. El tractament és simptomàtic. En cas que persisteixin les molèsties cal consultar un metge.

Cal tenir en compte que a una temperatura a partir de 10º, les larves ja es desenvolupen, per tant, podem trobar adults des del mes de maig al mes de novembre. Els mesos crítics (major densitat de mosquits) són el juliol, agost i setembre.

 

Què podem fer per evitar-lo?

El més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques, i eliminar el màxim nombre de llocs d’acumulació d’aigua:

  • Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, piscines de plàstic, etc.
  • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i receptacles d’aigua de pluja.
  • Treure els plats de sota els testos. Si no és possible, buidar-los quan l’aigua s’hi acumuli.
  • Canviar l’aigua setmanalment a les plantes que viuen en aigua.
  • Canviar l’aigua dels animals domèstics sovint.
  • Assegurar que pous, cisternes, tancs o barrils d’aigua estiguin degudament coberts.
  • Tapar els forats de troncs i branques, omplint-los amb sorra.
  • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o desguassos.
  • Evitar els forats i les depressions del terreny on s’hi pugui acumular aigua.
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzin.
  • Eliminar la presència continuada d’objectes que en general puguin acumular aigua de pluja.
  • Als gerros del cementiri, posar-hi terra o fer un forat per evitar que s’hi acumuli aigua.
 

Què cal fer si el detecteu?

En el cas que detecteu presència de mosquit tigre convé eliminar els punts amb aigua acumulada.

En el cas que trobeu ous o larves en recipients cal abocar-los i mantenir la vigilància a la zona.

Per tal d’evitar l’entrada al nostre edifici o als voltants, podeu posar teles mosquiteres, o altres sistemes que evitin el pas dels insectes.

L’aplicació d’insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar-ne la plaga.

 

Descarrega el díptic d'informació i prevenció sobre el mosquit tigre

 

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta