Roc de Sant Gaietà

Poble típic de pescadors, d’estil Mediterrani, situat a Roda de Berà, davant del mar, anomenat “Roc de Sant Gaietà”, que es va començar a construir l’any 1964 i va finalitzar l’any 1972. La idea va ser un complement ideal entre el seu promotor, Gaietà Bori Tallada, i el seu constructor, Josep M. Fortuny Rodríguez. Una societat hispano-belga, formada por Rene Vandemeuter i Pedro Sureda, va comprar diverses finques per a construir la urbanització. La seva idea, en principi, era edificar sobre les roques un poble de pescadors.

Van fer cases d’apartaments a primera línia de mar, dissenyades amb l’estil dels pobles van fer patis granadins, andalusos i sevillans, que va ser complemantats amb construccions i ornamentacions d’estil Romànic, Àrab, Gòtic i d’altres zones de la geografia espanyola, donant-li un aire de “poble típic” al que popularment anomenaven “Poble Espanyol”. Van construir també un moll, que encara segueix funcionant, i el “Club Marítim Roc de Sant Gaietà”, actualment “Centre Cívic La Roca Foradada” propietat de l’Ajuntament de Roda de Berà.

Del Roc de Sant Gaietà hi ressalten les reixes i portes de ferro forjat, la pedra de la cantera romana del Mèdol de Tarragona dels pilars i façanes, així com els marcs dels voltants de les finestres que van ser recuperats d’antigues masies i d’altres tipus de cases abandonades. Aquests marcs, que estaven en molt mal estat pel pas del temps, van ser restaurats pel gran artista i amic Pep Gasol.

Dins els carrers del Roc de Sant Gaietà pots trobar maravelles d’estil romànic, àrab, gòtic i d’altres zones de la geografia espanyola, que li donen un aire de poble típic mediterrani, com les següents:

Claustre Romànic

Amb pedres, porta, bigues i teules antigues. Al seu interior hi ha una escultura mural de Philippe Lavaill, anomenada Les 3 Maries.

Sitja de fusta típica de Galícia

Es tracta d’una rèplica de la construcció utilitzada com a graner a Galícia i en general a tota la zona Cantàbrica. La seva utilitat era per a preservar la collita de la humitat i dels rosegadors.

Rèplica d’un Ajuntament típic

Façana d’un ajuntament amb la seva portalada central i el seu balcó, tot d’estil renaixentista.

Porta d’estil islàmic anomenada “Porta Mora”

Té edificacions al voltant d’aquest mateix estil. Aquesta zona té estils islàmic i mudèjar, amb edificis d’aquest estil i una fons amb l’estil de l’Alhambra de Granada. La “Porta Mora” té una inscripció en àrab a la seva part posterior.

Passatge d’Arcs

Aquest passadís o passatge és una rèplica de la “Costa Esmeralda” al nord de l’illa de Cerdenya.

Edifici d’estil Gòtic

Edifici ple de detalls de l’estil gòtic. A més la seva escala d’accés és una rèplica d’una de les escales d’estil gòtic de l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Barcelona. Es troba enclavat a la plaça principal del poble, anomenada “Gaietà Bori Tallada”, nom rebut en honor al promotor d’aquest meravellós indret.

Rèplica de la porta principal de l’església de San Pedro d’Àvila

Es tracta de l’entrada principal a l’actual “Centre Cívic la Roca Foradada”, propietat de l’Ajuntament de Roda de Berà i habilitat com a Galeria d’art d’exposicions itinerants, i sala d’actes que s’utilitza per a casaments civils i una amplia terrassa dominant el mar.

Centre Cívic la Roca Foradada

Centre Cívic la Roca Foradada

En el marc incomparable del Roc de Sant Gaietà, un esplèndid local per a manifestacions de caràcter cívic, artístic o cultural on actualment s’ubica el Museu de la Ràdio i l’Espai Jvjol.

Dissenyat per ser club nàutic d’aquella urbanització, va funcionar com a tal fins que les circumstàncies li causaren una certa vida lànguida i progressiva degradació, que induí a l’Ajuntament de Roda de Berà a adquirir-lo, restaurar-lo i transformar-lo en el centre cultural que és avui.

Té soterrani, planta baixa i primer pis. El soterrani per a diversos serveis auxiliars. La planta baixa, estança principal, consta d’una senyorial sala, quadrada i amb columnes de fusta. Té cinc finestrals rectangulars, adornats amb artístics vitralls d’idíl·lics. Al voltant de la sala hi ha dependències complementàries. Al fons una nova sala, circular, per a conferències o actes similars, bastida sobre les roques de la mar i amb grans finestral en tota la perifèria. I del mig de la sala d’entrada una escala doble de fust puja cap al primer pis. En el primer pis unes galeries laterals, amb artístiques baranes rodegen l’estança mirant cap a la planta baixa. També té cinc finestrals ogivals, amb vitralls que representen els escuts de les quatre províncies catalanes i el cinquè l’escut del municipi de Roda de Berà. I pel fons s’accedeix a una gran terrassa rodona, esplèndid mirador sobre les roques i el mar.

Pilars i aplacats de pedra realitzats amb pedra de la Cantera de “el Mèdol”

Aquesta cantera va ser utilitzada pels romans en moltes de les seves construccions. En aquest indret també es pot veure una balustrada ceràmica i un pou.

Roca Foradada

Roca Foradada

Emblemàtica roca situada davant del mar, concretament a l’indret anomenat “Punta de la Guineu”.

Jardí del Passeig de la Ribera

Jardí del Passeig de la Ribera

Aquest jardí destaca per la seva bellesa y per la curiosa forma dels seus pins centenaris, doblegats per la pròpia brisa marina. També disposa de la rèplica d’unaa porta llevadissa amb el seu corresponent arc. Lloc ideal pel passeig i descans amb serenitat.

Carrerons interiors

Carrerons interiors típics amb diferents detalls arquitectònics: balcons típics de Castella, pilars i finestrals romànics, vidres emplomats, detalls medievals, arcades d’estil gòtic, arcades rebaixades, arcs de mig punt, reixes de forja,...

Pati Andalús

Patí típic Andalús amb rajola típica, columnes de pedra i font central. El pati interior és d’estil renaixentista.

Façana d’estil arquitectònic del nord d’Espanya

Aquesta façana té una estructura de fusta original del nord d’Espanya. Al seu costat es pot observar un “torreó medieval” i a l’altre costat una escala de pedra del mateix estil.

Pati Sevillà

Aquest pati d’estil típic sevillà té una font al mig. En el seu interior es pot trobar la imatge sobre típiques rajoles del Nostre Pare “Jesús del Gran Poder”, així com detalls arquitectònics de les finestres d’estil àrab.

Columnes d’estil clàssic

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta