Algunes de les especies vegetals que podem trobar en aquest espai dunar són:

Borró

Borró

(Ammophila arenaria)

Aspecte

Gramínia amb amplis rizomes dels que surten tiges rectes de 0,5 cm fins a 1m d’alçada. Formen amplies formacions. És molt gran i es pot diferenciar clarament d’altres gramínies.

Hàbitat

Es troba en dunes mòbils i semifixes. Suposen una barrera protectora contra el vent marí. Es troba a la Costa d’Europa, excepte a les regions àrtiques i subàrtiques. Es nadiua de les Illes Britàniques i les Costes dels Mars del Nord.

Característiques

Les fulles, estretes i llargues, són enrotllades, lleugerament aspres i brillants pel revers. El fet d’enrotllar-se és un dispositiu per inhibir l’excés de pèrdua d’humitat.
La flor: espigues agrupades de 1-2cm. La canya de l’espiga mesura entre 20 i 35cm. Floreixen entre el maig i el juliol.

Dades interessants

Tolera la sequera i les fluctuacions de temperatura. És una espècie agressiva. És una de les plantes típiques de la vegetació de les zones dunars.
El borró, encara que sigui una planta poc vistosa, té una gran importància ecològica.
És la planta millor adaptada als sistemes de dunes mòbils i com tothom sap, les dunes pateixen una gran alteració degut a l’actuació humana.

Usos del Borró

Aquesta gramínia és molt característica dels sistemes dunars, on té un paper fonamental de fixació de l’arena, ja que té un rizoma molt robust i d’aquesta manera permet a altres plantes arrelar al seu entorn i així aconseguir estabilitzar l’avanç de les dunes.

Lliri de Mar

Lliri de Mar

(Pancratium maritimum)

Característiques

Aquest bulb pot mesurar fins a 60 cm, presenta tija herbàcia i flors grans i blanques. Les fulles mesuren entre 5 i 20mm d’amplada, són allargades de color verd glauc, retorçades i amb una consistència força ferma. Les llavors semblen trossos petits de carbó que surten d’una càpsula globosa.
El bulb és tòxic i, per tant, no comestible. Les flors tenen una aroma molt agradable, s’obren al vespre i durant un sol dia. Al moment de la floració les fulles ja s’han assecat, tornant a créixer a la tardor.
Al lliri de mar no li agrada mesclar-se amb altra vegetació i s’agafa molt fort al sòl.
És una espècie en extinció a les dunes marítimes del sud d’Europa.

Hàbitat

Es troba en sorrals marítims i en les dunes fixes de les costes de l’Atlàntic i en les Costes del Mediterrani, a ple sol i tolera bé períodes prolongats de sequera.

Protecció legal

Protegida al Principat d’Astúries, es troba inclosa com a “Espècie d’interès especial” al Catàleg Regional d’Espècies Amenaçades de la Flora del Principat; la seva principal amenaça és l’ús i manipulació dels sistemes dunars per part de l’home; la bellesa de les seves flors fan que siguin arrancades.

Dades Interessants

El lliri de mar és una de les poques espècies que podem trobar encara en estat natural en les nostres platges.

Campaneta de mar

Campaneta de mar

(Calystegia soldanella)

Família

Convolvulaceae

Origen

Des d’Escocia i Dinamarca fins al mediterrani.

Característiques

Planta vivaç amb rizomes llargs que originen tiges d’entre 60i 90 cm . de longitud.
Les fulles són carnoses i presenten un pecíol llarg (5 cm.). Amb forma ovalada de 3cm. x 2 cm., amb dues aurícules a la base i de color verd fosc.
Les flors rosàcies són molt característiques i de fàcil identificació. Els cinc pètals es troben totalment soldats i formen una flor campaniforme de gran tamany. Floració entre maig i juliol.

Hàbitat

Viu en dunes i arenals costers fins als 10 metres d’alçada. Generalment és desenvolupa a zones de pH neutre i amb elevades concentracions de nitrats.

Dades interessants

Tradicionalment ha estat emprada per les seves característiques medicinals com a antiescorbútic, diürètic, febrífug i vermífug.
Altrament, els brots joves poden ser menjats si es cuinen correctament tot i que cal tenir cura pel seu efecte purgant.

Creuadeta

Creuadeta

(Crucianella maritima L.)

Família

Rubiaceae

Origen

Costa atlàntica i mediterrani oest.

Caratectístiques

La creuadeta és una planta llenyosa perenne de fins a 50 cm. Presenta tonalitats blanquinoses i resta conformada per diversos talls ascendents.
Les fulles són ovalades i es presenten superposades. La flor es disposa en espigues de 20 a 60 mm de longitud. La floració es dona als mesos d’estiu.

Situació actual

Protegida al Principat d’Astúries, es troba inclosa com a “Espècie d’interès especial” al Catàleg Regional d’Espècies Amenaçades de la Flora del Principat. És una espècie protegida.

Hàbitat

És una planta estrictament psamòfila, que colonitza la part central de les dunes, darrera del borró, formant una comunitat llenyosa baixa i oberta.

Panical Marí

Panical Marí

Família

Umbelliferae

Origen

Des del Bàltic a Marroc, Mediterrani i Mar Negre.

Característiques

El Panical Marí és una planta vivaç, de 15 a 60 cm. d’alçada. Tota la planta és molt espinosa i posseeix un color verdós amb tonalitats blanques i blaves que li permeten reflectir la llum del sòl i evitar així l’evaporació. Les fulles de color verd blanquinós presenten punxes en els extrems.
Té un rizoma que pot arribar a ser molt profund, garantint d’aquesta manera la subjecció de la planta al substrat mòbil.
Les flors són blaves i floreixen entre juliol i octubre.

Hàbitat

És una planta estrictament psamòfila, que colonitza les dunes primàries i secundàries.

Dades interessants

Es pot fer servir com a planta medicinal gràcies a les seves característiques depuratives, diürètiques, expectorants i diaforètiques. Té un elevat contingut en saponina.
Els brots joves cuinats són comestibles i es consideren substituts dels espàrrecs si al llarg del creixement de la planta aquesta s’ha blanquejat apartant-la de la llum. L’arrel també és comestible cuinada, té un gust lleugerament dolç i el seu gust és similar al de la pastanaga. Aquestes s’han fet servir per fer aiguardents i per amanides.
El seu consum elevat pot provocar baixades de tensió.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta