Consells per estalviar energia a la llar

L’energia està present a les nostres llars en forma d’electricitat, de gas natural, de gasoil, etc. La necessitem diàriament per il·luminar, cuinar, conservar el menjar, climatitzar la nostra llar, per rentar la roba, mirar la televisió o dutxar-nos amb aigua calenta. Seguint tota una sèrie de consells pràctics aconseguirem estalviar energia, reduir la factura i aconseguirem un impacte positiu en el medi ambient.


Il·luminació

- Obriu cortines i persianes per aprofitar la llum natural.

- Apagueu els llums cada cop que sortiu d’una habitació.

- Instal·leu bombetes de baix consum o de led. El preu és una mica més elevat però gasten 5 vegades menys i duren 10 vegades més.

Climatització

- Instal·leu termòstats programables que regulin la temperatura.

- Manteniu una temperatura adequada. L’ideal és entre 20-23ºC a l’hivern, i 25ºC a l’estiu. Per cada grau que pugem o baixem, respectivament, el consum d’energia s’incrementa en un 7%.

- Abans d’utilitzar la calefacció purgueu els radiadors, millorarà el seu rendiment.

- Un aïllament adequat permet reduir l’ús de la calefacció i dels sistemes de refrigeració.

- Tanqueu les persianes a la nit durant hivern per evitar pèrdues d’escalfor.

Aigua calenta

- Dutxeu-vos en comptes de banyar-vos, estalviareu un 65% d’energia i d’aigua.

- Racionalitzeu el consum d’aigua. No deixeu les aixetes obertes mentre, per exemple, us raspalleu les dents, us afaiteu, o us dutxeu.

Electrodomèstics

- Els electrodomèstics de línia blanca es classifiquen segons la seva etiqueta energètica que informa del consum. La lletra A (A, A+ i A++) és la més eficient i consumeix un 55% menys que els electrodomèstics de la lletra E.

- Utilitzeu el rentaplats i la rentadora quan estiguin plens.

- La temperatura de la nevera s’ha de mantenir entre els 3 i els 5ºC. En el cas del congelador no convé reduir la temperatura per sota dels -18ºC.

- Utilitzeu el microones en lloc de fer servir el forn, pot suposar un estalvi d’un 60%.


Consciencació municipal

L’Ajuntament de Roda de Berà està molt conscienciat amb la lluita contra el canvi climàtic. Per aquest motiu va aprovar un Pla local d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) amb el compromís de col·laborar en el compliment de la política energètica europea per reduir les emissions de CO2 en més d’un 20% l’any 2020, i ha posat en marxa tot un seguit d’accions i actuacions d’eficiència energètica i de promoció de les fons d’energia renovables. Entre les actuacions efectuades i que es detallen al PAES trobem la substitució de les làmpades actuals d’incandescència i de descàrrega de carrers i edificis municipals per unes amb tecnologia més eficient, les quals permeten una disminució del consum energètic i de la despesa de manteniment.

 Vehicle elèctric

Vehicles elèctrics

L’Ajuntament ha incorporat recentment els primers quatre vehicles elèctrics a la seva flota, en aquest cas destinats a l’àrea de Serveis Territorials. La intenció del consistori és ampliar de forma gradual la seva flota amb vehicles zero emissions i donar de baixa els més contaminants que ja hagin esgotat la seva vida útil.

Comparteix:

Roda de Berà Ràdio

Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca

Museu de la Ràdio Luis del Olmo

Punt d'Informació Juvenil

TOP20 - Reconeixement Administració Oberta